×

fikssion #21 tema 2004-2005


Det vackraste som finns är fikssion när det sover. Var sak har sin tid och fikssion har alltid tiden. När fikssion är i fyraårsåldern så utvecklar det och stabiliserar sin uppfattning om sin egen person allt mer. fikssion börjar bli säkrare på sig självt. Ibland kan fikssion till och med verka självsäker och vara ganska påstridig.

Ibland vill fikssion vara stor, då ger det sig iväg på egna upptäcktsfärder, och ibland vill det vara liten, det leker då bebis, vill ha napp och pratar babyspråk. fikssions beroende av vuxna minskar något, fikssions kamrater kommer samtidigt att betyda mer för fikssion. Som Elis Burrau, dvs en UNG person som blygt misslyckas med att öppna pepparkakspaketet, ”rädd för att prassla”. 

Beröm:
fikssion ger sig ofta självt beröm och vill också ha mycket beröm. 

Det enda som är rätt som sägs, är det som redaktörerna i fikssion säger. Redaktörerna är bäst i världen. Det är också mycket vanligt att fikssion skryter över sina egna redaktörer för att hävda sig. fikssion är mycket stolta över de åtgärder vi hittills hunnit sätta till verket, bl.a. mer pengar till forskningen. Tidskriftens stipendiater för detta nummer är bland andra Erik Bertilsson, som i sin vågade avhandling konstaterar att 2005 aldrig har existerat, men att fikssion finns. Moa Hildeman Togners rapport om jättepandan från 2004 är fortfarande aktuell, varför vi parallellpublicerar den med hennes utredning om blommor och flickor.

Sinnesstämning:
Hur mår du, och vad är det viktigaste i ditt liv just nu? fikssions känslouttryck är ofta rätt överdrivna. Hårda kramar, obehärskade skratt, svordomar, hotelser förekommer emellanåt. fikssion kan också börja gråta lätt om någon säger t ex: att det har fula kläder på sig.

Genom en traineeplats ges unga möjligheten att skaffa sig den erfarenhet och kunskap som i slutändan leder fram till ett jobb. Anna Nygren förklarar vad hennes praktikplats har gett henne, och antyder att samma väg kan vara möjlig för andra. För att bättre matcha de ungas kunskaper mot arbetsmarknadens efterfrågan föreslår fikssion en satsning som ger Arbetsförmedlingen större möjligheter än i dag att erbjuda korta arbetsmarknadsinriktade yrkesutbildningar för unga som gör dem anställningsbara. I en text av Thomas Rosmer, tonsatt av Hanna Rajs Lundström, exemplifieras den typ av utbildningssatsning som vi har tänkt oss. 

Lekkamrater:
När fikssion är i fyraårsåldern har det ett stort behov av lekkamrater. När poeterna har roligt tillsammans bör vuxna hålla sig i bakgrunden. De bildar små grupper, två och två, ibland tre poeter. När de leker delar de in sig i olika roller. T ex: redaktör (Nikolina Nordin eller Lyra Ekström Lindbäck), poet (företrädelsevis Hanna Johansson), Kulturrådet eller konduktör – passagerare. Fyraåringen har kapacitet att hålla flera dimensioner av leken aktiva på samma gång. Ibland dyker också en llustratör upp. Då kan man kalla henne för Tina Karlström, och hon gör bilden till inledaren. Fotografer ska heta något i stil med Hanna Källebo Neikter, de ska göra framsidan, men bildredaktören är alltid Signe Collmo. Intresset för regler i leken visar sig tydligt. 

fikssion har nu suttit vid makten i fyra år. Vi antar utmaningen att utveckla de redskap som behövs för att ge Sveriges unga möjlighet att stå på egna ben.
/redaktionen genom L.E.L & E.B.