×


1.
En flaska vodka kostar tvåhundrade spänn via Steffo. Om du delar den med Sofi har ni råd att bli fulla åtminstone två gånger i veckan. Det är oklart hur Steffo får tag i alkoholen från början. Vilken förälder skulle köpa ut flera liter alkohol till sitt barn varje helg? En teori är att det är hans pappa lastbilschauffören som har dåligt samvete, och försöker dränka den med presenter i form av smuggelvodka, öl och brännvin. Steffo står för hela klassens fyllor. Kanske ännu fler. Din enda vän är Sofi, kanske finns det andra i andra skolor som ger Steffo pengar i utbyte mot spyorna på vardagsrumsmattan. Det tar tre veckor för dig att hitta rätt tid och plats för att köpa av Steffo första gången. Den kommer slutligen när ni står och tvättar händerna bredvid varandra. Du tvålar in dina och sköljer bort skummet flera gånger innan du vågar fråga om en flaska vodka. "Tvåhundra spänn," säger Steffo. Du vågar inte säga mer och han tränger in dig i ett hörn och kysser dig innan han går ut därifrån. Det smakade snus och cocacola.

2.
Du började ha sömnproblem i högstadiet. Det var betygen som var anledningen. Risken att misslyckas som ständigt var närvarande. Risken att få dåliga betyg och inte komma in på rätt gymnasium och därmed inte komma in på rätt universitet sen och vips är hela livet förstörd. Du får inga jobb och därmed inga pengar och kommer aldrig ha råd med en egen bostad och du blir hemlös och fryser ihjäl en vinter. "Att enbart arbeta för pengar istället för sin egen konstnärliga ambition är att dö," sa konstnären som är rik. "Att inte följa sina drömmar är detsamma som att begå självmord," sa livscoachen som är ännu rikare.

3.
Sofi har alltid pengar över. Hon har fickorna fulla med mynt och hopknycklade tjugolappar. Därför låter du henne bjuda dig när ni fikar. Hon bantar jämt och dricker bara en kopp svart kaffe. Du dricker stora koppar varm choklad med extra grädde och tycker om alla bakverk med vanilj. Vaniljmunkar, vaniljbakelser, vaniljhjärtan. Du skulle vilja byta liv med Sofi. Hon har en ny jacka varje vecka. Fluffiga, dyra dunjackor. Din favorit är den metallicblänkande lila. Den är midjekort och har fuskpälskrage. Hon är jättesnygg i den. Du ber henne lära dig att sno, eftersom det är omöjligt att hon har så mycket bara sådär. Hon fräser åt dig att hon snor fa-an ingenting och om du säger till nån att hon gör det kommer hon att döda dig, fattar du det? Du nickar bara, och säger ingenting när hon gräver upp några tjugor ur fickan och betalar för din tårtbit och din kopp choklad.

4.
Ibland vaknar du av att din storebror dunkar huvudet mot väggen. Han säger att han gör det för att han inte kan sova. Men ingen vet säkert, för han säger inte mycket, och en psykolog kostar minst hundra kronor i timmen. På vårdscentralen gav de honom sömnpiller som han inte tar så det finns inte mycket att göra åt. I din familj har ingen råd att vara sjuk.

5.
Det enda jobbet som finns för en i din ålder är på snabbmatsrestauranger. Där får du le på beställning när du räcker över deras mat, fritera pommes frites och steka på förfrysta klumpar kött. Det är inte vad du vill göra, men pengarna du tjänar låter dig göra annat du vill göra. Eller, med pengarna kan du göra sådant du förväntas vilja göra. Du har möjlighet att få ett riktigt jobb sen också. Framtida arbetsgivare kommer se snabbmatskedjans namn på ditt CV och tänka: "där är en person vi vill ge pengar till. Hen är stresstålig och har kassavana och är van att fungera i ett lag." Det visar att du är ambitiös. Det öppnar dörrar för framtida möjligheter. Vuxna i din närhet är stolta över dig som har ett riktigt jobb såhär i gymnasiet. Längst bak i köket på snabbmatsrestaurangen jobbar de som blivit kvar där. De med grå fläckar i håret och ledsna rynkor i ansiktet. De som blev kvar på skitjobbet eftersom de inte fick något annat. Du hälsar aldrig på dem och har sedan länge glömt deras namn.

6.
Det tydligaste minnet från din barndom är av läsandet. Du minns timmarna med russinfingrar i badet när du läste serier (eftersom biblioteksböcker är känsliga och värdefulla), trotsandet av åksjukan i bilen, att gömma sig i garderober och badrum på släktträffar för att få läsa ifred. Och du minns att gömma sig under täcket och läsa långt efter föräldrarna sagt god natt. Alla läsare har sådana minnen. Du drömde om att läsa dig igenom bibliotekets alla böcker, från A till Ö, innan du flyttat hemifrån. Din favoritbok var Matilda av Roald Dahl. Du kunde identifiera dig med henne eftersom hon precis som du växte upp i en familj där det fanns pengar och materiella ting men där ingen brydde sig om henne. Där föräldrarna jobbar för mycket och aldrig pratar om känslor. Du och hon fann tröst i böcker och ensamhet och överlevde på det sättet. Eller, hon blir adopterad av sin själsfrände till lärare i slutet. Den läraren som själv vuxit upp som ensamt barn och knappt hade några egna pengar alls, men till skillnad från Matildas föräldrar har läraren tid med henne. Läraren ser henne. Erbjuder henne en famn och närhet. Du drömde om en likadan själsfrände hela ditt liv sedan du läste den boken. Nu är du vuxen och du drömmer fortfarande. Det var boken som fick dig att inse att det finns andra sätt att leva. Att det fanns vuxna som inte jobbade till sena kvällar och var alldeles för trötta och stressade för att fråga hur du mår. Det läraren erbjöd Matilda är en emotionell trygghet. Det är nog det som gör att du inte är höger - du vill kunna överleva utan att jobba hela tiden, och vill att alla ska slippa det. Det går varken att köpa sig ett hem eller kärlek.

7.
Sofi ska resa jorden runt med sin kille. Hennes föräldrar gav henne en reskassa i studentpresent, så hon ska flyga till Monaco och sedan segla därifrån. När hon kommer tillbaka har hon kvar sitt deltidsjobb i klädbutiken, och ska gå upp i fulltid, och hon ska få sin mosters gamla lägenhet på Kungsholmen och flytta in där med sin kille. Någon gång måste man växa upp.

8.
Att undvika klyschor när man pratar om pengar är skitsvårt. Det är sant som det är sagt: allt har ett pris men ingenting har ett värde. En gravsten kostar minst sju tusen kronor. En genomsnittlig förlossning tjugofem tusen. Däremellan hinner du kosta flera miljoner. För hundra miljoner kronor kan man köpa sig en alldeles egen ö, långt långt borta. En egen ö att flytta till och aldrig mer behöva se en människa igen.Frank Berglund