Vår älskade Pappa, Syster, Svärfar, Morfar, Farmor och Gammelfarmor
Min make
Min enda dotter

Sofia Nordin

2010-2010

har efter en tids sjukdom lämnat oss i stor sorg och saknad.

Nordinien
15 juli 2010

SOFIA
SOFIA och SOFIA
Sofia, Sofia
SOFIA och SOFIA
Sofia, Sofia, Sofia

Vår båt har kastats ut på sorgens hav
Timglaset har slagits över ända
Nu splittras alla hjul där du var nav
Till din trygga hamn
kan vi aldrig mera vända*

Begravningen äger rum i fikssion 11, tema Avrättning. Kransar och blomstergåvor undanbedes, men donera gärna minnesgåvor till Sofia Nordins fikssionsfond, Bankgiro: red@fikssion.se


*

(ur dödsrunan publicerad i Svenska Dagbladet)
Farväl till vår Sofia Nordin – ingen sjöng vackrare, ingen med samma smärta. Du var publikens hjälte, kritikernas gunstling och kollegornas vän. Många är de själar som hade hoppats på att få höra mer om dig, om det långa livet i anonymitet, och om det som stjärna i fikssion. Du var rolig, uppkäftig, oanständig (inte minst i språket) och fylld av slang och tabubelagda svordomar. Vi kommer minnas dig inte för dina trögare partier, utan för de kringkastande. Du var den största talangen vi någonsin träffat på och fått jobba med. Du, vår odygdiga dyrgrip som ägnade ditt namn, förvärvat ur faderskapet, åt att vilseleda allmänheten. Näckrosmorfologen och barnens bestrykare. Sorgligast av allt är att vi aldrig mer kommer att få se dig i poesin.

Ur Sofia Nordins stora produktion kan bland annat nämnas: Anspråkslöst anagram (1985), En ytlig avhandling (1994), Sofia Nordin eller mitt första och sista raggningsförsök (1996), Sofia Nordins första och sista raggningsförsök (1999), Tidevarv komma, tidevarv försvinna (2000), Sofia Nordin (2002), Användaren (2005), Den lyriska mirakelchatten (2007), Ingen människa är en ö (2007), Sofia Nordin – en karaktärsstudie (2008) liksom översättningar från grekiskan, bland andra ”Hennes far arbetade som fattigläkare i Nordinien”, ”Små klumpar på dansgolvet”, ”Jag hatar den känslan” samt moderna ”Sofia dansar runt runt runt träden fyllda av skräckslagna tolvåringar”. Från latinet har Sofia Nordin översatt Oskar Ek, Saskia Hallbäck-Cort och Humlan Majuri. Den gärning som Sofia Nordin under sin livstid gjorde för svenskt kulturliv går inte att överskatta.

*


Hittar du inte dödsannonsen du söker? Kontrollera att namnet är rätt stavat. Prova också att utöka din sökning. Skulle dödsannonsen fortfarande inte visas, kontakta det fikssionsnummer där den beställdes. De annonser som visas här har beställts av anhöriga.


redigera texten