×

”Lite som en saga”
Vuxen poesi i en unik storsatsning av tidskriften fikssion.

Elva vuxna i Stockholm, Stockholms län sluter ögonen och lyssnar på tystnaden. Vad hör de? Först – ingenting. Men sedan: En fläkt som surrar. En stol som säger dunk. Prat och spring i korridoren. Fötter som rutschar och vispar mot golvet, fotspår i sanden!
När alla hört och nämnt minst en sak vänder sig Hanna "Lilla Mozart" Lundström mot tavlan där läraren Nikolina Nordin antecknat ljudbilderna. Och ser man på, det blev en dikt!
- En dikt! En dikt! Underbara, underbara dikt! skriker Rikard Hjort.
De vuxna i rummet tittar på varandra och skrattar lite förvirrat. Får man göra så? Ja, det får man tydligen. Det är på en workshop med tidskriften fikssion som de vuxna får pröva på poesins underbara värld, under ledning av Nikolina Nordin, Hanna Lundström och Rikard Hjort, tre av tidskriftens fyra chefredaktörer.

Workshopen är en del av fikssion sextonde nummerprojekt, ”Mature”, en unik storsatsning på den vuxna poesin. Målet är att inspirera vuxna människor att skriva skön poesi för publicering på nätet, i andra tidskrifter, i böcker eller kanske bara för skrivbordslådan. Huvudsaken är att de vågar pröva på, säger Nikolina Nordin.
– Det är en seriös kulturmanifestation, inget jippo. Och jag tror faktiskt att det finns en poet i varje vuxen. Nikolina Nordin talar om att utsätta – ja, utsätta! – den vuxna publiken för poesi.
– Lyrik borde vara lika självklart som knäckebröd. Jag vill visa att skrivandet inte bara är prestation och lön utan i första hand en existentiell syssla. Under workshopen pratar jag inte alls om språkriktighet. Viktigast är att de får skriva utgående från sin egen verklighet.
Hon jobbar mycket med intertextualitet. De vuxna får smaka på riktiga proffstexter och snickra ihop nåt eget på basis av ett ord eller en rad.
– Många vet vad ordet poesi betyder, men få har drabbats på ett djupare plan. Först måste jag bryta ner fördomarna. Övertyga dem om att det inte är tråkigt och svårt. Vi ger dem texter från fikssion och andra tidskrifter och låter dem plocka sönder dikterna i småbitar. Vi tror att ju mer vuxna får skriva, desto mer vill de läsa! Och desto mer de läser i fikssion, desto bättre kapabla blir de att hantera livets alla små problem genom att uttrycka sin upplevelse i ord.

- Med skrivandet lär man sig att vända och vrida på saker i oändlighet, säger Rikard Hjort. Det där var inte så enkelt som det först verkade, tänker man när man läser dikten man just skrivit. Man upplever att livet blir värdefullare när man får sätta ord på det som sker.
Han har precis hjälpt en 38-årig civilingenjör att skriva om en teknisk manual till poesi. Nu skyndar Rikard Hjort vidare till nästa bord där Emma, 33, rynkar pannan över sina rim om Stockholms skärgård. Vuxna behöver övertygas. Poesi är inte jobbigt och svårt. Ofta måste man förenkla för att de ska förstå dikten.
- Egentligen handlar det inte om att förenkla, utan att placera dikten i ett sammanhang som är tillgängligt för de vuxna och anpassa samtalet till sådant de kan relatera till, säger Hanna Lundström. Många skriver om sitt jobb, en skilsmässa eller sin fritidsstuga. Då får man lägga upp textdiskussionerna så att de kan inkludera dessa ämnen. Vi tror på vuxna människor och vill att de ska upptäcka sin egen kreativitet.

En del i fikssions storsatsning på vuxen poesi har varit att bjuda in självständiga vuxenreportrar till tidskriften. De vuxna, som är mellan 26 och 100 år, har skrivit sina texter helt själva. Ingen redaktör har rättat eller petat i orden. - Man tänker att det ska bli lite som en saga. Och man måste vara nästan som när man drömmer när man skriver, förklarar en vuxen om hur han har gått tillväga med uppgiften. - Skönlitteratur är ett enkelt och kravlöst sätt att uttrycka sig på och ett bra sätt att börja skriva och läsa, säger Rikard Hjort. Vi är väldigt stolta över våra vuxenreportrar. Utan att ha någon erfarenhet av fikssion över huvud taget har de lyckats bidra med kanonbra arbeten. De flesta skriver om hur det är att leva och skriva som vuxen. "Jag bara skrivde" säger en annan av de vuxna reportrarna. - Jag bara skrivde. Det var enkelt, säger han och visar dikten som nu kan läsas av alla fikssionsbesökare.

I fikssions sextonde nummer understryks de mångkulturella ambitionerna med vuxen poesi-projektet. “Vi tycker att vuxna oavsett bakgrund ska inspireras till att skriva poesi på det svenska språket. Vi hoppas också genom festivalen kunna få fler vuxna att hitta till vår webbaserade nationalscen för kultur, inte minst för att de ska få möjlighet att ta del av stora litteraturupplevelser i framtiden. Vi vill visa på litteraturens och poesins värden och det gör vi genom fikssion.” Det handlar om att göra språket och poesin tillgänglig på de vuxnas villkor. Alla vuxna, och inte bara de som bor på Östermalm eller Kungsholmen, säger Nikolina Nordin. Vi har haft flera deltagare på våra workshops som inte tjänar mer än 25.000 i månaden, som kanske arbetar som bilmekaniker eller sjuksköterskor. De kan också skriva poesi!
- För många verkar poesi avancerat och smalt, men så är det inte. Det som av någon med annorlunda bakgrund kan kännas exkluderande är i själva verket det som syftar till att inkludera, hävdar Hanna Lundström bestämt. ”Mature” ska skapa ett sug efter språk och litteratur, visa att alla sätt är tillåtna.
Rikard Hjort, ansvarig utgivare för fikssion, lösgör sig motvilligt från en diskussion med Abdul, 47, om skillnaden mellan poesi och prosa. Han spricker upp i ett leende igen när vi frågar honom om en sista kommentar om varför den här satsningen är viktigt.
- Vi på fikssion tror att ju mer vuxna skriver, desto större blir deras lust att läsa! Ju mer de läser, desto mer kan de utvecklas och öppna sina sinnen, och på så sätt vända mognadsprocessen tillbaka i rätt riktning.


fakta: fikssion är en litterär tidskrift av och för vuxna som utkommer med fyra nummer varje år. Hälften av materialet i tidningen består av inskickat material, andra hälften görs av en redaktion med bas i Stockholm.


Tips från fikssionsredaktionen till vuxna poeter:
• Nästa gång en idé poppar upp i huvudet, ta din bärbara dator och skriva ner din idé. Snabbt!
• Fånga dina idéer! Låt dem inte komma undan!
• Tänk på att det ska vara roligt att skriva en bok. För att du ska lyckas uppnå glädje i ditt skrivande ska du skriva om sådant som du tycker är viktigt att berätta, något du brinner för, något som bubblar inom dig och kräver att få komma ut.
• Skriv direkt från hjärtat, låt fantasin flöda och tänk inte på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse.
• Försök inte kopiera någon annans stil, inte berätta något som någon redan har skrivit. Hitta på något unikt, något som bara du har i ditt huvud.Redaktionen