×

STRIDSSKRIFTAffisch av Simone Boguslaw och Leo Nordwall

1. Vilka är de unga poeterna?

Sommaren är varm
Fåglarna kvittrar
Getingar surrar
Solen värmer

Löven växer ut på träden
Det blir varmt
Tussilago tittar fram i diket
Det är härligt
nyper dig lekfullt
försöker äta ditt hår
och spottar sedan ut det

Vattnet är varmt
Barnen badar
Människor solar
Någon grillar
Barnen skrattar
Solen går ner

Vatten fryser till is
Barnen åker skriskor
Människor fryser
Någon förfryser
Barnen mulas
Solen är nere
Stannar där den varit ett tag nu

Denna text handlar om hur den väldigt onda och elake kung Thentus från de Ondas land tänker anfalla våran hjältes slott. Men då kommer de snälla poeterna till undsättning och de närmaste vännerna får hjälp med att förvara slottet. Tack och lov går allt bra och dagen firas med ett jättekalas. I denna bok är vår hjälte prins eller prinsessa. Den här texten rekommenderar vi till ungdomar från 27 år och uppåt. Den är också populär som present till vuxna.

en ung poet måste facerapea peter englund minst en gång i månaden
en ung poet stavar alltid stig larsson som "stieg larsson" och stieg larsson som "stig larsson" och "horace engdahl" som "hrhrhhfjs engdjahhdgg"
eftersom vuxna författare inte förstår sociala medier kan vi använda deras ansikten och namn för att ta makten över kulturvärlden. gör såhär: skapa ett twitterkonto för random akademiledamot,och DU ÄR AKADEMILEDAMOT LOL

Va? Undrade du var akademiledamöter och gamla författare kommer mest till sin rätt rent litterärt? I dödsannonsdelen.

tänkte lite grann att jag skulle skicka in nåt nånstans. Till nån tidning. Det finns väl nån tidning som jag kan skicka in till? Men man vill ju skicka in nåt man är lite nöjd med. Stryk över "lite". Så. Nåt jag är nöjd med som ung poet.
Ser mig i spegeln varje morgon:
Jag är ung. Jag är poet. Jag är singel. Jag är barnfri. Jag kan spela lite gitarr och "We Are The World" på ukulele.

Vem är Albert Bonnier?
Jag kommer bara att tänka på....de där böckerna om dinosaurier man hade som liten.
Han ser ju rent förskräcklig ut! Det 75 cm långa huvudet nästan klyvs av en väldig mun, med rader av 7-8 cm långa, vassa tänder. Det är tio meter långt från nosen till den långa svansens spets och närmare tre meter högt.
En del forskare menar att Albert inte var någon jägare, utan bara åt as som den fann när den strövade omkring. Men de flesta anser dock att ett djur med så vassa klor måste ha varit en farlig jägare och dråpare. Och man har funnit en del fossil som tyder på att Albert Bonnier faktiskt jagade andra.
Ett viktigt moment i Albert Bonniers verksamhet är workshopen, som erbjuder en möjlighet för äldre författare att utvecklas i sitt skrivande – både rent praktiskt genom olika övningar och tekniker – men också att utmanas i sin inställning till skrivandet som sådant genom skrivuppgifter och samtal. Mycket av det höglitterära skrivandet sker idag på internet, vilket på många sätt är en bra mötesplats för yrkesverksamma författare. Men vi tror samtidigt att det är viktigt att erbjuda andra platser att träffas på, t.ex. Albert Bonniers förlag, och att det är givande att också sent i sitt skrivande möta olika förhållningssätt och ingångar till litteraturen.
På onsdagen blev det litteraturpristagarfest. Hela klass 9D hurrade ochgratulerade skolans största författartalang, 15-åriga Bruno Knut Öijer. Han tog MOD till sig och skickade in TVÅ bidrag. - Jag är chockad!!! sa han med ett stort leende.

Nu är det sommar
Nu ska vi sola och bada
Jag ska till Finland

2. Vad vill de unga poeterna?

Hård ungdom
Besväras du av en hård ungdom, som sticker och tjocknar och inte låter dig sova om nätterna? Då är du inte ensam. Mer än 3% av alla vuxna i Sverige lider av ett eller flera symptom på hårdnad ungdom. När ungdomen väl har torkat ihop och förhårdnat kan den vara svår att böja tillbaka, men det finns sätt att kunna leva med problemet. Vårdguiden kommer under vintern att ha en artikelserie där du som lider av hårdnad ungdom får tips och stöd som kan underlätta sjukdomsbilden. Mjukmedel, böjningsövningar och rätt kost är första steget mot en smidigare ungdomstid.

Behöver en ca 25 årig väninna att samtala med och skratta tillsammans med, är också svag för kvinnor som är kurviga där bak och gärna ett ansikte med liten näsa och mun och som är gladlynt (som jag) och alltid positiv (som jag) En sak till som är viktig för mig är att Du har humor (som Jag)

Vem är Johannes Anyuru?
Johannes är 8 år gammal. Han är i blåa gruppen på fritidshemmet Eriksdalsvillan. Blåa gruppen, eller "Entrekåerna", som de andra barnen säger. Eller bara blåa. Ibland arrangerar Johannes disco i färglada kuddis. Alla vill dansa. Om dom är lugna gör snäll-Elis popcorn. Ibland läser dom sina dikter för varandra. Här följer en dikt skriven av Johannes bästis Jonas, 7 år:

"Jag är så glad, jag är så glad
Jordgubbar och äpplen så saftiga så
Jag ser inte ett moln på himlen
Jag ligger på stranden
Jag älskar sommaren"

Vad är litterär kvalitet?

De vinnande bidragen i årets upplaga av Gammal Poesi är nu utsedda! Vi är mycket glada
över att presentera följande gamla poeter i årets antologi:

Vem är Khemiri? Vem är Kattis JoNTE Hassan Karro Uffe KALLE oLLE MATTE Petter
nILSSON PÄRZON Rammkvist Fröberg Idling? LoveEN? U.KOM@lol.se?

Jonas är 6 år. Ser ut som gullis i ansiktet. Trevlig me varmt hjärta. Amanda och Jonas gör charader. Fast i olika rum. De kan inte se varandra. Men de kan känna varandra. I äkta Murakami-stil KÄNNER de varandra fast att sinnen har gått förlorade, de besöker varandra i drömmarna. Men de kan inte hjälpa varandra. Inget hjälper mot nobelpristagare.
Under vernissagen på biblioteket får de sina dikter inramade och en bunt vykort där deras
verk tryckts.

Som ledare för skrivarlägret kunde jag inte annat än häpna över den energi, talang och kreativitet som LIKSOM LYSTE OM LÄGERDELTAGARNA . De var runt 17 år gamla bara. Och redan stora författare. Redan gamla författare. 17 år och jättegamla. Fårade ansikten, skröplig hållning, trasiga äktenskap – de hade redan allting. En av dem hade till och med vistats i Kambodja i flera år och lärt känna Pol Pot inifrån. Jätteduktiga. Wow.

Hur ska det här gå - kan man hitta dej via Förlagstjänst?? Inte finns du på biblioteket, det har jag märkt! Lugn, trygg och kan både lyssna och prata - nånstans mellan 68-75. Jag har ganska många järn i elden, hoppas din bok tål att hänga med på nån havspromenad och nån konsert, nån Europaresa och kanske lite skogsvandring här hemma. Skriv en roman, så får vi se........

Kamratposten. Recension: Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström.

Ja, jag tyckte den va rätt trist. Det hände liksom inte så mycket. Lite för lite action. Mina drömmars stad: alltså för mig signalerar det nåt helt annat. Typ flygande mattor eller rymdskepp eller i alla fall en pratande katt. Jag spillde Yoggi yalla! på omslaget. Nu ser det ut som han heter Per And Fogel. Det var lite skojigt. Därför får den ändå 2 Karlputtar.

- Vad finns det för skrivtips till gamla som aldrig har kommit igång?
-Många behöver lugn och ro från sina barn, barnbarn, husdjur, bilreparationer, reseplaner bankmän, tekniker, läkare, dödsboupptecknare, entreprenörer, elförsäljare, cirkulerande asätarfåglar, hattmakare, poststrukturalister, med flera.

LITTERATURVÄRLDEN
ÄR DEN SORGLIGASTE PLATSEN
PÅ JORDEN
Litteraturkritiker är vi allihopa, allihopa, allihopa
inte jag

3. Hur skriver man ung poesi?

TÄNK ATT VA UNG. TÄNK ATT VA 57 ÅR SOM MO YAN, TÄNK VILKA MINNEN SOM STAMMAR FRÅN DEN TIDEN. NÄR MAN VAR FÖRÄLSKAD HELA TIDEN OCH ALLT BARA STORMADE. ELLER ATT VARA FYRTIO SOM DE UNGA AUGUSTNOMINERADE. GUD, JAG MINNS MIN FYRTIOÅRSKRIS. HUDPROBLEMEN, PENSIONSSPARANDET OCH BOLÅNET. NÄR MAN ÄNTLIGEN BLEV AV MED STUDIESKULDERNA OCH ALLA KÄNSLOR OCH TANKAR BARA STORMADE. MAN KOMMER ALDRIG ATT KUNNA SKRIVA IGEN SOM MAN KUNDE DÅ. DET KOM LIKSOM NATURLIGT. TROTS ATT MAN VAR OSÄKER – VEM ÄR JAG AT KALLA MIG FÖRFATTARE, JAG ÄR JU BARA EN 43-ÅRIG VIT LITEN HETEROMAN AV NORMALLÄNGD MED SNYGGA SKOR – SÅ SKREV MAN ÄNDÅ SOM OM DET GÄLLDE LIVET. ALLA STORMIGA KÄNSLOR SOM BA STORMADE. ORDEN SOM BARA OCH KOM KOM OCH KOM.

Blommor och blad
Fåglar och fjärilar
Sommaren kommer
Sommaren går
Snö och tö
Snögubbar och domherrar
Vintern kommer
Vintern går
jag är här
du är kär
vad härlig
kärleken är
en rolig grej
du är
en rolig tjej
jag börjar rimma
du börjar simma
älska mig
så älska dig
du är min tjej
jag har en grej
till dig

Förlag
Förlag är statliga institutioner som har instiftats för att unga poeter runtom i Sverige ska kunna samlas och prata om skrivande, skriva tillsammans och inspireras av andra. Och att bli publicerad på riktigt. Sedan planekonomi infördes i Sverige har den litterära kulturen blomstrat. Alla författare över 35 år har rensats ut från förlagen och biblioteken, deras böcker har eliminerats och ingen redaktör eller förläggare får numera vara äldre än 25 år. Folk reser över hela världen för att beundra det svenska underverket.

Debutboken är med andra ord ditt skyltfönster bland singlarna. Det är där dina besökare bildar sig sin första uppfattning om dig. Den är därför din viktigaste del av ditt medlemskap i litteraturvärlden. Lägg lite tid på att göra den bra. Uppdatera den ofta så att den alltid är aktuell. Låt din personlighet komma fram. Använd så många av funktionerna som möjligt så att det finns mycket för dina besökare att ta del av. Ladda upp bilder som du tycker visar vem du är, utforma texten i färger du gillar, delge dina tankar i din dagbok och fyll i all fakta du kan om dig själv.

Ska du bli vår näste bästsäljare bör du hålla dig till ämnen som bara intresserar andra
författare.
Det konstaterar en av Sveriges mest gamla författare, som vill förbli anonym. Han skriver väldigt moget för sin ålder. Han skriver skittråkigt. Bara han kan skildra hela 1900-talet, bara han kan göra det skittråkigt. Han säger "Det finns tydligen en oslagbar metod att lansera sig litterärt. Att bli vuxen, alltså att dö."

Vad är litteratur?

Svar: Litteratur är en samlad beteckning för texter, både nedskrivna och muntliga. SOM UPPFYLLER VISSA ESTETISKA KRITERIER.
Vad är estetiska kriterier? En ros? En cigarr?
Vad är en 20-årskris?
En 20-årskris är precis som en 40-årskris. Jag vet att ni egentligen vet. Men okej. Hör på nu så ska jag berätta för er en sista gång.
En 20-årskris är exakt som en 40-årskris, fast hälften så farlig. Hälften så invecklad. Jag vet ju att jag vet att ni vet. En 20 årskris, sker den aldrig aldrig aldrig nånsin genom en penna, genom en tangenttryckning? - Det är BARA så den sker.

En 20-års kris är en hyllad ung poet. På baksidan av hennes debutbok kan man läsa texten:
Rosor är röda, violer är blå
Honung är sött, men eftersom du är så fin

4. Hur ska klåda, besvär, och förlamning som kommer av den vuxna litteraturen undvikas?

ALLA SOM INTE SKRIVER ÄR HETEROMÄN
ALLA SOM INTE SKRIVER ÄR HETEROMÄN

vänligen verifiera att du är mänsklig
vänligen verifiera att du är ung
vänligen verifiera att du är poet
Tryck här för att godkänna de allmäna livsvillkoren
Välj betalsätt

Äter poeter? Liksom hur ser det ut när de äter? Hur får de tiden?
Jag fick möjligheten att fråga en poet om hennes ätande.
"Jag äter det mesta. Helst torrfoder eller hö, men blad och andra växtligheter går också bra."

FATWA: Om en författare beskrivs som "flanör" så vet du att denna författare är dum i huvudet och förmodligen arbetslös. Om en författare beskrivs som "generationsskildrare" så vet du att denna författare är sexist. Om en författare har skrivit en bok som heter "Jack" så vet du att denna författare heter Ulf Lundell. Om en författare beskrivs som "Ulf Lundell" så vet du att denna författare inte är Ulf Lundell. Om en sexist beskrivs som "Per Hagman" så vet du att denna sexist är en flanör. Om Hagamannen beskrivs som "generationsskildrare" så vet du att Hagamannen är författare. Om Hagamannen får Augustpriset så vet du att detta Augustpris är devalverat.

På sommaren badar vi
Vi leker och har roligt
Fåglarna kvittrar och sjunger sin sommarsång
Fotbollen spelas
Gräset blir grönare och grönare
På vinter har vi snöbollskrig
Vi leker och har roligt
Domherrar äter solrosfrön och kvittrar sin vintersång
Skridskor åkes
Snön blir vitare och vitare

hur ska vi få gamla människor att läsa? min pappa, till exempel, han läser bara Kalle Anka
och min farfar läser bara Dragonball, min mormor läser på mjölkpaketen ibland men ja alltså,

Nu är det grönt, nu är det varmt
Nu kommer djuren
Nu kommer blommorna
Nu är det sommar
Men vintern väntar bakom hörnet
Sommar varar icke länge
Du vet det
Jag vet att du vet det
Säg att du vet att jag vet att du vet
Snälla
Ut med språket

augustpriset är inget annat än en vagel i ögat, ett hån, en dödsförklaring, en diagnos, en
antites, ett kollektiv självmord
och lilla priset går till en liten liten poet asså pytte pytte liten gulligull
de har korta minikjolar, det är därför det heter "lilla" augustpriset
tänk typ mini mini, mycket små ögon och fingrar
titta titta på "lilla strindberg" ååh
gullis strindis
titta! han skriver! titta, kolla hur han håller i pennan, gu va GULLIGT!
hur gammal är strindberg?
hur gammal får man va egentligen?
är inte han död
nej han är inte ens född.
strindberg föddes bakom en vagn år 2012
strindberg är i år sveriges yngsta
författare
försökte läsa strindberg, blev gammal. men strindberg?

5. Hur ska den unga poesin ta över världen?

stridsskrift tidsskrift stridsflygplan

- sara strindberg, 8 år

Stridsberg är äldst! Strindberg är yngst! Strindberg är Trindberg. Han lever sitt egna lilla liv. Strinberg kan inte åldras. Klockan är ett. Vet du var din Strindberg är? Nej. Vaar? Vem vet? Kan man verkligen få reda på det? Är det möjligt? Hur många strängar har en Stringberg? Är det ett berg av strängar? Eller en hel infrastruktur? Man kan ju tro det ibland när man går på Drottningatan.

Forskare har på senare år studerat "Stringbergteori". Fysiken kommer aldrig bli densamma. Förhållandet mellan tiden och röda rummet. Ju snabbare röda rummet rör sig bakåt i litteraturhistorien, desto rödare blir det i samtiden. Detta kallas rödförskjutning. Förr eller senare blir alla kvinnohatare.

Vi säger att hon har "många strängar på sin Stringberg" och menar då att hon har flera små
inhyrda äldre författare som vandrar runt i Tibet.

DE HAR SKRIVIT OM OSS
VI HAR SKRIVIT OM OSS
VI HAR SKRIVIT OM OSS PÅ INTERNET
DU KAN SKRIVA OM OSS PÅ INTERNET
VI ÄR PÅ INTERNET
DU KAN OCKSÅ VARA PÅ INTERNET
VI SKRIVER OM DIG PÅ INTERNET
JAHA, SKRIVER DU I EN TIDKSRIFT? VAD SA DU? ALDRIG HÖRT TALAS OM.
VA? VARFÖR SKULLE MAN SKRIVA PÅ PAPPER? I EN TIDSSKRIFT? NÄR MAN
KAN SKRIVA PÅ INTERNET

2009 blev jag inte ung poet
2010 blev jag inte heller ung poet
2011 blev jag inte vuxen poet
2012 är jag fortfarande inte poet

Du har ju sagt att du tycker om småtjejer?
–  Å ja. Nu är de ändå 3 år!
Säger Stig Larsson, 5 år.

BRAINSTORMING: Jag vet. Vi skapar en plattform för uråldriga poeter! Vi släpper in dom lite i värmen liksom. Inte mer än rätt! Vi kan ha en workshop! Alltså inte i samma lokal som den riktiga lilla festivalen, men ja, i ett litet mörkt rum vägg-i-vägg? Så kan alla gamlingar få bli publicerade sen också. På riktigt liksom. Alla rutinerade åldringar kanske kan få läsa också? En fråga: VAR ÄR ALLA MÄN I LITTERATUREN? På den riktiga lilla scenen? Inte? Sorry. Got a bit carried away, hehe. Men ja. En workshop. Döda författare är också varmt välkomna.

En dator, en läsplatta eller något annat skrivdon.
en platta, ett don, eller någon annan dator
en spisplatta, ett läsdon eller en annan DotA
en platttång, ett hårdon eller en lus
en plattfotad, en Don Corleone eller ett lås går in i en bar.
en tång, en spis eller någon annans dator
en dinosaurie, en platta, ett par läsglasögon
ta någon annans dator och sätt på en platta
en skrivare, en tillplattad spis, en tång
ta och skriv

Tänk vad fint det är ändå att det finns plats i litteraturvärlden för unga författare. Om jag skaffar barn nu, så kommer min dotter att hinna bli tjugo år innan jag blir en ung författare, och då har jag ju tid att umgås med henne under hela hennes uppväxtsår innan mitt skrivande börjar på allvar. Min 20-åriga lilla tös kan vara stolt över sin mamma – en ung författare på 42 år! Men om jag väntar med att skaffa barn tills jag är en ung författare kommer jag att bli en gammal mamma.

De gamla författarna kanske tänker: »Och jag som har gjort så mycket för dig!« Medan den unga poeten tycker att det är skrämmande att den som borde försvara en – tvärtom kränker.

– Är man ovan att sätta sig in i andras perspektiv, att möta andras inre världar, kan det vara svårt att förstå hur den unga poeten upplever situationen, säger psykologen. I stället kanske man koncentrerar sig på allt praktiskt man har gjort. Hur mycket omsorg man tycker att man har visat.Den utlösande faktorn kan vara en klatschig rubrik i en glassig tidning. Typ: Gör upp med dina energitjuvar! Det är då den vuxna unga poeten kan komma på: »Varje gång jag åker till förlaget eller författarförbundet brukar jag bli så ledsen. Där kan jag inte vara mig själv. De förstår inte mig!«

Så vad kan man då göra som föråldrad författare? Hur närmar man sig en vuxen ung poet
som har tagit avstånd?
De kanske kan få ha en alldeles egen ung poet-fadder? Försök att vara snäll mot dig själv, säger Linda Hellquist. Och försök samtidigt komma till en punkt där du förstår att den unga poeten säkert har en god anledning att göra som hon gör. Man kan skriva på massa massa olika sätt ju!!! Man kan skriva på sin lilla platta! Men vem skulle jobba ideellt för ett sådant ändamål?


"När jag var ung fick poeterna mig att vilja gömma mig bakom mammas kjolar. Men mamma hade skaffat byxor. En vän tipsade mig om att starta ett sparande. Pensionssparande? frågade jag. Nej, penissparande, sade min vän. Man sparar bara på sitt sociala ansikte, två uttryck och ett osäkert skratt om dagen räcker för att kapitalet ska ge utläsning i 50-årsåldern."


Sommaren är här
Solen skiner på blommor och blad
Sommaren är här
Vatten och blad
Fotboll och bad
Vintern kommer sen
Snöflingor faller på smutsiga asfaltsgator
Is och höstlöv
Skriskor och skidor

unnamed, unnamed, /o, bubbe, eueins, elis, hallo, leonor, lilla bullen, moa, niko, owehufb, Schenieöh, solstickan, William, William på mobilen, xkbhv, gullisglitterponnyn, hanne, lilla mamma