×

julafton

Det är nu alla ska bli glada. Vi har köpt en plastgran för min moster är allergisk och jag undrar om du tänker på mig. Jag har en chokladkalender på väggen och de säger på tv att kakaon håller på att ta slut. Det är nu alla ska bli glada men jag undrar hur det ska gå med chokladkalendern när kakaon är slut. Då kommer ingen vara glad längre. Jag undrar om du tänker på mig och vi kokar knäck med hackad mandel. Jag spiller lite på golvet. Det klibbar fast i strumporna och stelnar och jag måste skrapa med kniv på parkettgolvet. Det blir märken som syns men inte går bort och jag tänker att det kanske kommer bli problem när vi ska flytta. Men jag drar bara lite i mattan. Lägger den över de inristade knäckstrecken och ingen ser och det är inte säkert att det var jag som gjorde det. Det kan ingen veta om tre år när det är visning.

Det är nu alla ska bli glada och min lillasyster har gjort julpyssel på fritids. En tomte av en toarulle. Så innovativt säger min moster och gör en konstig min för hon har knäck i tänderna. Min lillasyster har skrivit julrim till alla. God jul Sanna pyttipanna. Det här är ingen sko och ingen bro. God jul och kram skumbanan. Bravo säger min moster. Bravo, du kanske kommer bli författare när du blir stor. Nej, säger min lillasyster. Nej jag ska bli astronaut.

Det är nu alla ska bli glada. Vi kollar på långfilm på tv och det är dagen före dopparedagen och jag hoppas att ni är glada säger min moster för hon har bakat pepparkakor och spritsat våra namn på. Vi har dom framför oss på bordet. Jag vågar inte äta min för hon säger att det tog fem timmar att göra det. Jag förstår inte hur det kan ta så lång tid och jag undrar om du tänker på mig. Långfilmen tar slut och alla måste gå och lägga sig för annars kan inte tomten lägga presenter i julstrumpan. Jag har hört att tomten kommer genom skorstenen, säger min lillasyster. Nej, säger min moster. Så är det inte. Det är dopparedagen och vi äter risgrynsgröt som badar i kanel och socker och mellanmjölk. I filmer äter dom gröt med en önskemandel i men det gör inte vi. Min lillasyster har fått en barbiedocka i julstrumpan. Hon drar den i håret och klär av den alla kläder och säger att den är ful. Hon gör trumpen min och falsettgnäll och säger att hon redan har en barbie som är fin, hon vill inte ha en till som är ful. Min moster suckar och jag undrar om du tänker på mig. Jag har en röd polotröja som sticks i halsen. Jag tycker att den är ful men jag säger inget för det är tecknat på tv och min moster har fått migrän. Vi dricker julmust och min lillayster rapar i mitt öra. Hon skrattar och jag säger att det inte gör något. Det gör inget. Vi sitter nära i soffan. Hon andas högt för hon är täppt i näsan och hon frågar om tjuren Ferdinand finns på riktigt. Jag tror det, säger jag.

Det är ingen snö men vi gör änglar i leran. Min lillasyster har en röd overall som blir brun och min moster vinkar från köksfönstret. På gården är det tomt för nästan alla är bortresta men ute på gatan sitter han som bor två våningar under oss. God jul, säger han. Har ni sett min hund? Vi skakar på huvudet och min lillasyster tar tag i min hand och jag känner att hennes puls tickar snabbt. Hon har snor under näsan och frågar om hunden finns på riktigt. Jag tror inte det, säger jag.
Vi äter julskinka och potatis och köttbullar och min moster har dukat med röda servetter och tända ljus. Det är högtidligt. Jag torkar mig om munnen med handen för att inte smutsa ner servetten. På gården står han som bor två våningar under oss och kallar på sin hund. Ville, Ville kom då, ksss ksss. Som man kallar på en katt, säger min lillayster och skrattar. Hon har rödbetssallad runt munnen och jag har bubblor i magen och min moster tänker på något. Jag undrar om du tänker på mig. Ska vi få några presenter? frågar min lillasyster.

Det är nu alla ska bli glada och jag får en dagbok med hänglås. Min lillasyster får ett pussel och sen ringer telefonen. Kan du svara? säger min moster. Eller nej förresten jag svarar och jag ser på hennes min att det är mamma. Vi sätter på tvn och höjer ljudet. Jag har bubblor i magen och telefonen är klibbig när jag får den i handen. Mamma låter konstig på telefon. God jul, säger hon. Jag frågar om hon har tänkt på mig. Ja, säger hon.

Vi tittar på tv och de säger att det kommer snö till nyår. Min moster går och lägger sig och vi får vara uppe hur länge vi vill. Min lillasyster hoppar i soffan. Julafton är årets bästa dag, säger hon. Det tycker jag, julafton är årets bästa dag.


Sara Malmberg